FIETSEN MET JE EIGEN SPIEREN, ONDANKS EEN (ZWARE) AANDOENING

David Martin

Fietsen naar een betere conditie

David Martin vertelt aan het Engelse magazine Mobilise hoe de BerkelBike hem helpt om weer fit te worden.

In oktober 2007 stortte mijn hele wereld in. Tot dan was ik een actieve, extreme sportman. Ik roeide vele jaren en heb verschillende marathons gelopen in de Kalahari woestijn in Zuid-Afrika.

Het was na één van deze marathons, op weg naar Kaapstad voor een welverdiende vakantie, dat mijn leven opeens veranderde.

Een verschrikkelijk auto ongeluk

Ik was betrokken bij een vreselijk auto ongeluk waardoor ik een C6 dwarslaesie opliep en sindsdien ben ik verlamd vanaf de borst naar beneden. Ik herinner me niets meer van het ongeluk – waarschijnlijk een zegen – en bracht ongeveer een week door op de Intensive Care.

Na twee weken keerde ik terug naar Engeland met een verschrikkelijke vlucht van tien uur waarbij het personeel in eerste instantie mijn brancard omgekeerd in het vliegtuig probeerde te stoppen! Terug in Engeland werd ik overgebracht naar het Stoke Mandeville ziekenhuis om aan mijn revalidatie te beginnen.

Zoeken naar hulpmiddelen

Terwijl ik in Stoke verbleef, begon één van mijn beste vrienden, Luke Grove, onderzoek te doen naar hulpmiddelen die me zouden kunnen helpen zodra ik uiteindelijk het ziekenhuis zou verlaten. Al snel was hij ervan overtuigd dat FES (functionele elektrische stimulatie) me enorm zou kunnen helpen en hij ging op zoek naar het geschikte FES-fietssysteem voor mij.

Hij onderzocht de hele markt en vond uiteindelijk de BerkelBike, een vernuftige uitvinding die gemaakt wordt in Nederland. Deze fiets combineert al de voordelen van FES met een ligfiets en een handfiets en wordt zowel door arm- als beenkracht bestuurd. Het is ontwikkeld voor iedereen die een dwarslaesie heeft opgelopen, een beroerte heeft gehad of moet leven met MS maar toch graag fit wil blijven en spiermassa wil opbouwen.

Een prijskaartje

De BerkelBike, met zijn innovatieve apparatuur voor gehandicapten, kwam wel met een hoog prijskaartje. Een prijs die ik me toen niet kon veroorloven. Het is erg jammer dat technologie zoals de BerkelBike vaak duur is, maar dat komt natuurlijk omdat er maar een kleine afzetmarkt is en er een lang onderzoek en ontwikkelingsproces aan voorafgaat.

Vandaag de dag zou je verwachten dat er subsidies beschikbaar zijn zodat mensen met letsels aan de ruggengraat kunnen genieten van de voordelen van al deze interessante en innovatieve producten, maar dat is een hele andere discussie!

Geld inzamelen voor een BerkelBike

Gelukkig kwam mijn oude roeiclub, Reading, met de oplossing. Ze zamelden op vier maanden tijd maar liefst £12.000 in, meer dan genoeg om mijn BerkelBike te kopen.

Er zijn twee redenen waarom de BerkelBike zo belangrijk is voor mij: Ten eerste laat hij me toe om mijn conditie langzaam weer op te bouwen zodat ik enkele van mijn favoriete sporten, zoals roeien en fietsen, weer zal kunnen beoefenen. Ten tweede zorgt fietsen met de BerkelBike ook voor enorme mentale voordelen, ik weet dat ik meer kracht opbouw en kan weer gezellig op stap met vrienden.

Net voor de winter – geen geweldige tijd voor iemand met een handicap! – gebruikte ik de BerkelBike enkele keren per week buitenshuis, ik fietste dan langs het jaagpad om naar de roeiers te gaan kijken. De winter dwong me om binnenshuis verder te trainen, maar ik blijf proberen om minstens drie keer per week te trainen.

David Martin
Inschrijven nieuwsbrief

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Klaar om fit te worden?
Bekijk onze producten
Boek een gratis proefrit
Selecteer uw aandoening

Meer reviews