FIETSEN MET JE EIGEN SPIEREN, ONDANKS EEN (ZWARE) AANDOENING

FAQ – Een overzicht van de meest gestelde vragen

Op deze pagina staat een overzicht van de meest gestelde vragen van onze klanten. Heb je een andere vraag? Stel hem ons gerust.

Kan ik ergens een tegemoetkoming krijgen?

VSB – Vlaamse Sociale Bescherming*:

Als je één van onze vastframe driewielers (BerkelBike Pro / EasyLegs Pro) wilt aanschaffen, kun je vanaf 1 januari 2019 een mobiliteitsverstrekker / bandagist bij u in de buurt een aanvraag laten doen bij het VSB.  Je kunt ook aanspraak maken op een budget vanuit de VSB voor onderhoud en herstelling van de driewieler. 

Voorwaarden vanaf 1 januari 2019

  • Je moet aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming dus lid zijn van een zorgkas: je verstrekker kan controleren of je aangesloten bent en in orde bent met de premiebetaling. Indien je aansluiting niet in orde is zullen de verstrekker en de zorgkas, samen met jou, de nodige stappen ondernemen om dit wel in orde te brengen.
  • Jouw behoefte aan een mobiliteitshulpmiddel moet voorgeschreven zijn door een arts (bijvoorbeeld huisarts) of een rolstoeladviesteam. Zij stellen de gezondheidsproblemen vast die je voor lange tijd of permanent belemmeren in jouw vermogen om je te verplaatsen op eigen kracht. Mensen die lijden aan een ‘snel degeneratieve aandoening (SDA)’, kunnen met een snellere en flexibelere aanvraag hun mobiliteitshulpmiddel huren (in plaats van kopen). Zo’n aandoening moet worden vastgesteld door een neuroloog of door een gespecialiseerd rolstoeladviesteam.
  • In bepaalde gevallen moet je jouw mobiliteitshulpmiddel huren in plaats van kopen:
    • Wanneer je thuis woont en ouder bent dan 85 jaar.
    • Wanneer je in een woonzorgcentrum woont.
    • Wanneer je lijdt aan een snel degeneratieve aandoening.
    • Wanneer je net uit revalidatie komt. Huren moet enkel bij manuele rolstoelen (standaard rolstoelen, modulaire rolstoelen en verzorgingsrolstoelen). De Vlaamse Sociale Bescherming betaalt dan de maandelijkse huurprijs aan jouw verstrekker, je hoeft zelf niets te betalen

Procedure vanaf 1 januari 2019

  1. Je gaat langs bij jouw geneesheer (huisarts of specialist). De geneesheer stelt een specifiek voorschrift voor mobiliteitshulpmiddelen op. Indien een rolstoeladviesrapport nodig is, zal de huisarts je doorverwijzen naar een rolstoeladviesteam. Een rolstoeladviesteam is een team van verschillende zorgverleners gespecialiseerd in onder meer mobiliteitshulpmiddelen. Ze zijn meestal verbonden aan een (revalidatie)ziekenhuis.
  2. Ga met dat voorschrift of rolstoeladviesrapport naar een verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen (vroeger benoemd als erkend bandagist). Die zal je adviseren over de mogelijkheden, een mobiliteitshulpmiddel voorstellen en samen met jou een aanvraagformulier invullen.
  3. Uw verstrekker stuurt je aanvraag digitaal naar uw zorgkas. Er gebeuren een aantal controles.
  4. U krijgt een brief van jouw zorgkas waarin staat voor welk mobiliteitshulpmiddel de Vlaamse Sociale Bescherming tussenbeide komt in de kosten. Jouw verstrekker bezorgt je het hulpmiddel. Hij kan het hulpmiddel pas leveren nadat je een brief met een positieve beslissing hebt gekregen. Bij de meeste mobiliteitshulpmiddelen kan de verstrekker nog aanpassingen doen om het toestel nog meer af te stemmen op wat je nodig hebt.

Terugbetaling vanaf 1 januari 2019

De Vlaamse Sociale Bescherming zorgt ervoor dat een mobiliteitshulpmiddel voor iedereen betaalbaar is. Ze vergoedt:

  • een vast bedrag voor een mobiliteitshulpmiddel dat je koopt. Dat bedrag is afhankelijk van het type hulpmiddel. Je kunt altijd kiezen voor een hulpmiddel dat volledig door dat bedrag gedekt wordt,
  • de volledige huurprijs als je een mobiliteitshulpmiddel huurt,
  • een bedrag voor de kosten van onderhoud en herstellingen: Hoeveel het onderhoudsbudget bedraagt, hangt af van het mobiliteitshulpmiddel en jouw medische toestand. Doorgaans volstaat het onderhoudsbudget voor de gangbare onderhoudsbeurten en herstellingen. Iedere verstrekker kan je vertellen hoeveel er nog rest van jouw onderhoudsbudget.

Je betaalt zelf:

  • mogelijk een supplement voor bepaalde duurdere producten of uitvoeringen van een mobiliteitshulpmiddel,
  • de meerprijs als je voor een geavanceerder hulpmiddel kiest dan waarvoor je in aanmerking komt,
  • voor aanpassingen aan uw hulpmiddel waarvoor je niet in aanmerking komt of die niet vergoedbaar zijn,
  • voor kosten voor onderhoud en herstellingen boven jouw vast bedrag,
  • de eventuele aankoop van meerdere mobiliteitshulpmiddelen,
  • eventueel een waarborg, transportkosten en schade bij verhuur.

Meer weten? Bezoek de website van VSB: Link 1.Link 2.

* Deze informatie is afkomstig van de website van de VSB en Vlaamse overheid.

VAPH: Als je een versie van één van onze driewielers wenst, die te koppelen is aan jouw eigen rolstoel (BerkelBike en EasyLegs Connect-modellen), kunt je zelfstandig een aanvraag doen bij het VAPH.

Verzekeringsmaatschappij: In het geval de handicap is ontstaan bij een ongeval met schuld van derden (verhaalschade). Argumenten kunnen zijn vervoer, sport, gezondheid.

Bedrijfsvereniging: Indien je met deze fiets naar uw werk of school wilt gaan, kun je een aanvraag indienen op grond van de arbeidstoeleiding.

Fondsen: Hieronder kunnen landelijke, plaatselijke en bedrijfsfondsen vallen.

Zorgverzekeringsmaatschappij: Tot nu toe heeft een zorgverzekeraar alleen in uitzonderlijke gevallen bijgedragen.

Hoe kan ik aangekochte producten retourneren en onder welke voorwaarden?

Niet tevreden? Je kunt je aankoop binnen 14 dagen na ontvangst onbeschadigd en in de originele verpakking terugsturen. Het retourneren van producten is enkel van toepassing op accessoires en losse artikelen, die op afstand zijn verkocht. Dit geldt niet voor maatwerk fietsen en speciaal voor jou geproduceerde onderdelen. Je kunt ook geen producten retourneren, die om hygiënische redenen niet kunnen worden hergebruikt. De retourkosten komen voor jouw eigen rekening.

Download hier het formulier voor het ontbinden via het herroepingsrecht

Wat mag je met het product doen tijdens de bedenktijd? Je moet het product kunnen beoordelen om na te gaan of je het wil houden en je mag het proberen net zoals je dat in een winkel zou doen. Je moet bijvoorbeeld kleding en schoenen kunnen passen. Je mag ook de verpakking openmaken om het product te bekijken, als je dit maar netjes doet. Maar ke mag het product niet daadwerkelijk gaan gebruiken (bijvoorbeeld kleding gaan dragen) als je nog niet weet of je het houdt. De verkoper mag een vergoeding vragen als na retourzending blijkt dat je iets met het product hebt gedaan dat niet nodig was om het te kunnen beoordelen.

Meer informatie: Informatie over de wet ‘Koop op afstand’ .

Met welke aandoeningen kan de BerkelBike gebruikt worden?

De BerkelBike werd ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Maar in de loop der jaren werd duidelijk dat mensen met vele verschillende aandoeningen ervan kunnen profiteren. Wij hebben in de laatste jaren een groot aantal reviews van klanten verzameld. De volgende aandoeningen komen het meeste voor bij gebruikers van de BerkelBike: Beroerte – Hersenverlamming – Multiple ScleroseDwarslaesie – Aangeboren aandoening – Verworven hersenletsel – Amputatie

Neem contact met ons op via onze contactpagina. Wanneer er geen dealer in de buurt is, kun je het gewenste product ook direct bij BerkelBike BV in Nederland uitproberen en kopen. De meeste producten kunnen gemakkelijk thuis bezorgd worden; waar ook ter wereld. Neem contact met ons op voor meer informatie of boek een gratis proefrit.

Welke rolstoelen komen in aanmerking om gekoppeld te worden aan een BerkelBike of EasyLegs Connect?

De meeste rolstoelen zijn geschikt om te gebruiken in de combinatie met de BerkelBike of EasyLegs Connect. Toch zijn er enige zaken om rekening mee te houden. Allereerst adviseren we een vastframe rolstoel, aangezien dit de stabiliteit tijdens het fietsen ten goede komt. Het is mogelijk om een vouwrolstoel te koppelen aan een Connect, maar wellicht fietst dit minder stabiel dan met een vastframe variant. Het is ook mogelijk om tegen een meerprijs een afneembare koppeling te monteren, zodat je de koppeling van de rolstoel kunt verwijderen als je op dat moment niet van plan bent te gaan fietsen met de Connect.

Mocht je elektrische wielen gebruiken op uw rolstoel, is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van een vrijloop op de wielen. Deze dient geactiveerd te worden voordat je gaat fietsen, omdat je anders de elektrische wielen kapot kunt maken.

Rolstoelen van carbon kunnen soms problemen geven voor de montage van het aankoppelsysteem van de Connect, omdat vastklemmen aan carbon niet mogelijk is.

Als laatste is het belangrijk dat er geen uitstekende elementen in de weg zitten op de plaats waar de koppeling dient te worden gemonteerd. Hiernaast dient de rolstoel geen kruizen of zaken onder de rolstoel te hebben zitten, die het aankoppelsysteem kunnen belemmeren. Ronde buizen hebben een voorkeur t.o.v. ovale buizen. Uitstekende beensteunen van de rolstoel kunnen wellicht tegen de pedalen aan komen als deze te ver naar buiten staan. Houd hier rekening mee.

Kan ik mijn BerkelBike Pro of EasyLegs Pro vervoeren met een auto?

Ja, zowel de BerkelBike Pro als de EasyLegs Pro kunnen gemakkelijk uit elkaar gehaald worden zonder dat daar gereedschap voor nodig is. De BerkelBike is uitgerust met een groot aantal quick release-verbindingen. Deze zorgen ervoor dat het makkelijk is om de fiets aan te passen en om de fiets compact te maken voor transport.

De quick release-verbindingen zorgen ervoor dat je de wielen en pedalen in minder dan 10 seconden los kunt koppen, zonder het gebruik van ook maar één stuk gereedschap! Ze zorgen er ook voor dat de fiets erg compact getransporteerd kan worden. Je hebt dus geen speciale auto nodig om uw BerkelBike of EasyLegs te vervoeren, hij past in elke auto!

Bovendien is de BerkelBike gemaakt van Lightweight Racecycle Aluminium 7005 T6. Dankzij dit materiaal is het gewicht van de BerkelBike is erg laag, waardoor hij makkelijk mee te nemen is in de auto.

Ik heb een hoge dwarslaesie. Kan ik dan toch gaan fietsen?

Ja, afhankelijk van uw situatie zal dat binnen, buiten of zelfs in bed zijn. We zijn inmiddels zover gevorderd en hebben zo veel verschillende systemen dat we voor praktisch iedereen een oplossing hebben.

Om uit te vinden wat in jouw specifieke situatie mogelijk is, neem dan contact op met een van onze experts.

Is het mogelijk om de benen te stimuleren in het geval van een incomplete dwarslaesie?

Ja, uit een Canadees onderzoek is gebleken dat mensen met een incomplete dwarslaesie veel baat kunnen hebben bij elektrostimulatie. De University van Alberta heeft 7 mensen met een incomplete laesie, die nog beetje loopfunctie hadden, 3 maanden intensief laten fietsen. Zij gingen daardoor veel beter lopen. Om uit te vinden wat in jouw specifieke situatie mogelijk is, zou je contact met ons op kunnen nemen voor een individuele test.

Kan ik meer spasmen krijgen wanneer ik elektrische stimulatie gebruik?

De meeste mensen ervaren een afname van het aantal spasmen, zodra ze beginnen te trainen met FES. De spasmen die aanwezig blijven worden vaak intenser ervaren, omdat de spieren sterker zijn geworden door de training. Echter, door de grote verschillen tussen mensen is het lastig om vooraf een inschatting te maken over wat er met de frequentie en intensiteit van de spasmen zal gebeuren.

Kan ik mijn zenuwen testen om uit te vinden of ik geschikt ben voor FES?

Ja, dit is mogelijk. Wanneer er getwijfeld wordt aan het functioneren van de zenuwen kan dit worden getest. De te testen spieren zijn de hamstrings, quadriceps en gluteus maximus. De meeste kinesisten zouden deze test moeten kunnen uitvoeren.

Hiervoor wordt elektrische stimulatie apparatuur gebruikt met de volgende instellingen:

  • Bifasische blokpuls
  • Pulsduur 0.3 ms per fase
  • 35 Hz

De cliënt moet minimaal 40 mA makkelijk kunnen verdragen. Dit hoeft echter niet op alle spieren van toepassing te zijn. De FES-apparatuur kan per spier ingesteld worden. Er moet iets van een contractie merkbaar zijn of er moeten (nu of in het verleden) spasmen zijn geweest. Personen die geen slappe verlamming hebben, maar erg weinig spasmen hebben reageren de eerste keer erg slap op de stimulatie. Echter verbetert dit door vaker te trainen met de FES-stimulator.

Bij twijfel over de geschiktheid kunt je het best direct contact opnemen met BerkelBike BV.

Kan ik de BerkelBike met elektrische stimulatie zonder hulp van anderen gebruiken?

Bijna alle mensen met volledige armfunctie kunnen hun BerkelBike met FES-Box zonder hulp van anderen gebruiken.

Kan ik de FES-box als losstaande stimulator gebruiken?

Ja, sommige gebruikers van onze functionele elektrische stimulatie gebruiken het systeem als een losstaande stimulator. Eén van onze gebruikers gebruikt zijn FES-box bijvoorbeeld enkel en alleen om zijn buikspieren te trainen. Andere klanten gebruiken FES om verschillende spieren te trainen, terwijl ze in bed liggen. Er is veel mogelijk. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Mijn been is geamputeerd. Is de BerkelBike ook geschikt voor mij?

Ja, de BerkelBike kan gebruikt worden door iemand met een beenamputatie. Eén been is op zijn minst net zo sterk als twee armen. Vroeger had iemand met een (lage) beenamputatie de keuze tussen een handbike of een ligfiets. Nu kunt je met de BerkelBike de kracht van armen en benen combineren en hierdoor jouw hele lichaam fit en in een goede conditie houden.

Zijn er kleinere versies van de BerkelBike en EasyLegs voor kinderen?

Tot op heden zijn er geen speciale uitvoeringen voor kinderen. De BerkelBike Pro is geschikt voor iedereen met een lengte vanaf 110 cm. De minimale lengte voor de BerkelBike Connect is afhankelijk van de rolstoel die gebruikt wordt.

Over het algemeen is er voor de BerkelBike Connect meer lengte nodig dan voor de BerkelBike Pro.

Het is goed om te weten dat de Pro versies van de BerkelBike en Easylegs gemakkelijk veranderd kunnen worden in een Connect-versie. Hiervoor is enkel de aanschaf van een koppelpunt naar de rolstoel nodig en zo kan de BerkelBike of EasyLegs meegroeien. Neem contact op voor meer informatie over de mogelijkheden in uw situatie.

Hoe stel ik de versnellingen van mijn BerkelBike of EasyLegs af?

Bekijk deze webpagina voor het afstellen van de Shimano Alfine-versnellingen van de BerkelBike en EasyLegs-fietsen.

Hoe kan ik een BerkelBike product aanschaffen?

Neem contact met ons op via onze contactpagina. Wanneer er geen dealer in de buurt is, kun je het gewenste product ook direct bij BerkelBike BV in Nederland uitproberen en kopen. De meeste producten kunnen gemakkelijk thuis bezorgd worden; waar ook ter wereld. Neem contact met ons op voor meer informatie of een proefrit.

Heb je een andere vraag? Stel hem ons gerust!

Cookies en het verzamelen van persoonsgegevens

Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie zie onze cookieverklaring.

Bekijk hier onze privacyverklaring | Sluiten
Cookie-instellingen