FIETSEN MET JE EIGEN SPIEREN, ONDANKS EEN (ZWARE) AANDOENING

[ninja_form id=5]

Informatie over PULSE Racing

PULSE Racing is een nieuw project van studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) met als doel om mensen met een dwarslaesie weer te laten fietsen en mee te doen met internationale fietswedstrijden. PULSE Racing bereidt zich nu voor op de Cybathlon in Zürich (2020) en doet in september 2018 mee aan een fietswedstrijd in Lyon, waarin mensen met een complete dwarslaesie strijden om de hoogste snelheid.

Verlamde spieren weer in beweging

PULSE staat voor Paralyzed cyclists Using Leg muscle Stimulation by Electricity. In samenwerking met BerkelBike van VU-alumnus en bewegingswetenschapper Rik Berkelmans heeft PULSE Racing een speciale fiets ontwikkeld die het mogelijk maakt om met lichte elektronische pulsen de juiste beenspieren van mensen met een dwarslaesie op het juiste moment in beweging te krijgen, zodat zij weer kunnen fietsen. Naast deelname aan de wedstrijden gaat het project meer inzicht geven in de belastbaarheid van mensen met een dwarslaesie en het verhogen van hun fietsprestatie. Met name het comfort van de fietser met een dwarslaesie kan worden verhoogt en hun trapbeweging verbetert. Deze verbeteringen die voortkomen uit onderzoek in de aanloop van de wedstrijden kunnen ook worden toegepast in fietsen voor consumenten, zodat iedereen met een dwarslaesie profijt heeft van PULSE racing.

Teamleden PULSE Racing 2017-2018

PULSE Racing is opgericht door master studenten Bewegingswetenschappen Joep Suskens, Ineke Smit en Annelies van Vliet. Zij zullen het eerste team vormen en gepassioneerd werken aan hun doel: verbeteren van de techniek voor speciale fietsen voor mensen met een dwarslaesie en innoveren zonder winstoogmerk. Het gehele team kunt u hier vinden.

Het team wordt begeleid door VU-hoogleraren prof dr. Hein Daanen en prof. dr. Thomas Janssen. Meer weten? Bezoek de website van Pulse Racing.